Muziekkwartier 10 jaar

Over ons

10 jaar muziekkwartier is een samenwerking tussen verschillende culturele instellingen. In wisselende samenstellingen bieden zij Enschede en Twente dit seizoen ook bijzondere activiteiten aan in het kader van het tienjarig bestaan. Achtergrond informatie over deze partners vind je hieronder. 

Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede

Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede (De Twentse Schouwburg N.V.) vormt een belangrijke culturele voorziening voor de gemeente Enschede en omgeving. De onderneming exploiteert vier gebouwen met zes podia in het centrum van Enschede, te weten: het Wilminktheater, het Muziekcentrum, de Grote Kerk en De Kleine Willem.

Bibliotheek Enschede

De bibliotheek is een open huis voor iedereen. Jong en oud, lid of geen lid, kan er binnenlopen. Ter plaatse lezen, vragen stellen of informatie zoeken is gratis. Naast de centrale bibliotheek zijn er 4 wijkbibliotheken, een jeugdbibliotheek, een uitleenpunt en een boek aan huis dienst.

Kaliber Kunstenschool

Kaliber Kunstenschool, voorheen De Muziekschool Twente, is dé school voor amateurs op het gebied van muziek, zang, dans en andere kunstvormen in Twente. De Muziekschool Twente ontstond in 2002 uit een fusie tussen de muziekscholen van Enschede, Noord-Twente (Almelo en omstreken) en Sagenland (Oldenzaal/Dinkelland). Van 2002-2012 ontwikkelde De Muziekschool zich tot een brede school voor de kunsten met diverse disciplines. De breedte van het aanbod, door toevoeging van onder andere dans, beeldende kunst en theater, vormde onder meer de aanleiding voor de naamswijziging naar Kaliber Kunstenschool. Dit is doorgevoerd in mei 2013, waarbij ook een nieuwe huisstijl is gelanceerd.

Poppodium Metropool

It’s all about M! De M van de liefde voor Muziek, die mensen bij elkaar brengt, de M van we want More en van Metropool.
Een nieuwe uitstraling, twee steden, meerdere locaties, een nieuwe website, een breder programma dan ooit en een tomeloze ambitie. Maar een vertrouwde naam en een vertrouwd geluid: het geluid van popmuziek!
Metropool is het eerste bovenstedelijke poppodium van Nederland dat programmeert in meerdere Twentse gemeentes, maar ook participeert in andere culturele evenementen in de regio. 
Kom genieten van jouw muzikale helden; van gevestigde artiesten tot aanstormend talent, van metal tot hiphop/RNB, van pop tot klassiek van blues tot dance en alles wat er tussenin zit. 
Ervaar muziek in Twente, ervaar muziek in Metropool. It’s all about M!

Nederlandse Reisopera

De Reisopera maakt opera. Al ruim 60 jaar brengen we vanuit Overijssel onze operaproducties naar alle delen van het land en daar zullen we ook de komende jaren met hartstocht aan blijven werken. Wij maken drie kwalitatief hoogwaardige operaproducties per jaar. Onze repertoirekeuze is een afgewogen combinatie van bekende opera’s voor een breed publiek en innovatieve producties die nieuwe publieksgroepen bereiken. Wij werken altijd samen met regionale toporkesten en de beste koren die in Nederland te vinden zijn. Wij zijn voortdurend op zoek naar nationaal en internationaal vocaal toptalent; alleen het beste is goed genoeg voor ons publiek.

Orkest van het Oosten

In de dertiger jaren van de vorige eeuw geeft een amateurorkestje, onder leiding van de vioolleraar Victor van Riemsdijk, één keer per jaar op Villa Schuttersveld in Enschede een concert. De cellist in dit orkest, Klaas de Rook, sticht in 1933 het ‘Twents Kamer Orkest’ (TKO). Nog steeds een amateurorkest van zo’n 35 musici, dat op 10 januari van dat jaar geeft zijn eerste concert geeft. Onder de bezielende leiding en directie van De Rook ‘professionaliseert’ het TKO en geeft het orkest steeds vaker concerten ook buiten de regio. In 1947 wordt de naam van het orkest veranderd in ‘Twents Philharmonisch Orkest’ en in 1951 naar het ‘Overijssels Philharmonisch Orkest’. Het orkest wordt nog steeds particulier gefinancierd. Het orkest krijgt in 1954 financiële steun van de lokale overheden en de rijksoverheid, en verwerft de beroepsstatus.
Dan gaat het snel. Het aantal musici groeit in 1957 naar ruim zeventig en naast de vele concerten in de hele provincie Overijssel wordt ook de begeleiding verzorgd voor het in Enschede gevestigde ‘Opera Forum’. Per seizoen worden 130 tot 150 optredens nodig geacht om het bestaan van het orkest te rechtvaardigen.