Nieuws & updates


Aftermovie Koningsfestival 2023

 

Update 11 juli 2022

“Het Wilminktheater, Metropool, Kaliber Kunstenschool en de Bibliotheek Enschede gaan hun voordeur delen. Daarachter vinden alle Enschedeërs straks een plek om mensen te ontmoeten en voor ontspanning en ontwikkeling. Samen met u willen wij een mooi programma voor de Huiskamer van de stad ontwikkelen, naast ons huidige aanbod. Om zo’n gezamenlijk programma mogelijk te maken én voor de verhuizing van De Bibliotheek, zullen we het gebouw aan het Wilminkplein gaan verbouwen.” 

Het is alweer enige tijd geleden dat wij u dit vol trots vertelden. Ondertussen gebeurt er in de wereld om ons heen heel veel en is het tijd voor een update over waar we nu staan met de huiskamer.

Wat kunt u al zien en beleven?

Onze samenwerking hoeft natuurlijk niet te wachten op de verbouwing! Zo vond op Koningsdag het Koningsfestival ‘Bea’s Crib’ plaats op het Wilminkplein, onze voortuin. Kijk hier de aftermovie  voor een sfeerimpressie van die dag. Het Koningsfestival is door de vier partners van de huiskamer van de stad samen georganiseerd waardoor er voor iedereen van jong tot oud wat te beleven was op het Wilminkplein.

Daarnaast vond een geslaagde aftrap van de Boekenweek plaats in het Muziekcafé van Metropool. Daar waren vier wereldschrijvers te gast in een literaircafé.

Ook zijn wij gestart met een nieuw programma onderdeel van de huiskamer, namelijk Studio15. Een inhoudelijke samenwerking tussen Metropool, Kaliber en Alifa om jongeren in aanraking te laten komen met cultuur. Hierbij staat talentontwikkeling centraal. Ook voor jongeren die extra ondersteuning kunnen gebruiken. Dubbelklik op het beeld hieronder voor een indruk van Studio15:

 

Hoe gaat het met de verbouwing?

In het klein zijn we al bezig! Wellicht heeft u het gezien: de verbouwing van Muziekcafé Metropool is gestart. Dit is een mooie voorbereiding op hoe prachtig het straks allemaal gaat worden. Ook aan de plannen voor verbetering van het Wilminkplein wordt hard gewerkt. Het voorlopig ontwerp voor het plein is klaar. De kaders, ideeën en wensen voor het plein zijn opgehaald bij alle partners in de binnenstad en bij de gemeenteraad.

Helaas is de Coronapandemie nog steeds niet uitgewoed en kampt heel Nederland met de gevolgen hiervan. Zeker in economisch opzicht. Eén van de consequenties is dat de bouwkosten enorm gestegen zijn en nu nog onduidelijk is wanneer de prijzen weer normaliseren. Dit geldt ook voor de stijgende energielasten. Deze ontwikkeling wordt stevig versterkt door het conflict in Oekraïne. Er is hoge inflatie, schaarste aan grondstoffen en onderdelen en er ontstaan snel toenemende onzekerheden. Op dit moment ligt bij de verbouwing van het Muziekkwartier de focus op het zorgvuldig omgaan met het budget voor de herinrichting. Wij zijn als partners zelf intensief bezig om een vorm te vinden om met deze ‘nieuwe’ risico’s om te gaan. We doen dit in nauwe samenwerking met de gemeente Enschede.

Ondertussen gaan we natuurlijk door met doen wat we altijd al deden als individuele partners! We bouwen ook verder aan onze samenwerking. Wij hopen u te mogen begroeten bij onze activiteiten in het Muziekkwartier. Als u vragen heeft, of iets met ons wilt delen, dan kunt u een mail sturen naar vragen@muziekkwartier.nl .

Graag tot ziens in de huiskamer van de stad!